Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Andulka žijící v přírodě spodní část těla, zadní hřbet, kostřec a vrchní krovky ocasní zelené. Čelo, temeno, brada a hrdlo spolu s přední tváří jsou jasně žluté. Na hrdle je nejčastěji několik nápadných černých teček, na lících po jedné podlouhlé modré skvrně, splývající s okrajovou tečkou. Zadní část tváří, záhlaví, zadní krk a hřbet jsou jasně žlutozelené s tmavým vlnkováním, které je na hlavě nejmenší, směrem ke hřbetu hrubší. Ruční letky jsou matně zelené, zevně žluté, na vnitřním praporu černě lemované a mají ve středu žluté žluté skvrny, tvořící na spodní straně křídla pruh. Ostatní letky jsou tmavě zelené, také se žlutým lemováním, u kořene světle žluté, na vnějším praporu černé. Křídelní krovky jsou žlutozelené se žlutými okraji, ruční krovky a křidélko modrozelené se žlutým lemováním. Dvě nejdelší ocasní pera jsou tmavomodrá, ostatní zelenomodrá se širokou žlutou skvrnou uprostřed a širokým středním okrajem na kořeni vnitřního praporu.

Oko je modré, duhovka žlutá až bílá. Oční víčko se zavírá od spodu nahoru. Zobák je zahnutý jako u dravců, zelenavě rohový, u kořene světlejší se špičkou často světle hnědavou. Nohy jsou šedomodré se čtyřmi prsty. Dva prsty směřují dopředu a další dva dozadu. Na každém prstu je zahnutý tmavý drápek.

Životní podmínky v Austrálii jsou velmi tvrdé. Teplota přes den stoupá až k +45°C a v noci naopak prudce klesá -4 °C. Andulky se dokážou s těmito teplotními výkyvy poměrně dobře vyrovnat. Díky podnebí je v Austrálii velký nedostatek vody. Ve zvláštních případech dokážou andulka přežít bez vody 25 dnů. V obzvláště suchých obdobích si pomáhají andulky tím, že získávají vodu z ranní rosy na rostlinách, která vzniká změnou teploty. Většinou se andulky zdržují poblíž vodních zdrojů. Pokud je v okolí dostatek vody, tak andulky na rozdíl od ostatních papoušků pijí andulky pravidelně přibližně co 3 hodiny.
Potravu hledají andulky převážně na zemi. Živí se sběrem semínek z různých bylin a trav. Protože je těchto trav nedostatek jsou nuceny vyhledávat potravu v širokém okolí.
Přelétávají na velké vzdálenosti (až stovky kilometrů) než najdou nové zelené pastviny s dostatkem potravy.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

tom

(tommm, 17. 4. 2014 10:28)

je to supr

ADULKA

(DJ VIVO, 9. 3. 2014 12:06)

MILUJEM , MILUJEM,MILUJEM , ANDULKY...



P.S.MILUJEM LILIANU ROXEL.